You are currently viewing Viziune mai departe de fotografia clasica!

Viziune mai departe de fotografia clasica!

Fotograf de nunta Constantin Butuc viziune mai departe de fotografia clasica.

Numele meu este Constantin Butuc si sunt fotograf de nunta. Am in proprietate: www.constantinbutucstudio.ro, de care vreau sa va spun ca sunt tare mândru. Multi dintre oamenii care-l vad raman putin înmarmuriti de realizari si citez: „oau ce frumos” si parca si aud „frumos, dar este facut totul in photoshop si nimic nu este real”. Asta ma intreba si clienti la intalniri. Eu, cel din spatele aparatului foto, cel care vede tot ce se întâmpla prin obiectivul aparatului nu pot fi deaccord cu asta si as putea veni cu ceva lamuriri la acest subiect destul de controversat pentru fotografia de nunta.

Sa atingem pentru început punctele principale.

1 .Viziune mai departe de fotografia clasica

2. Creerea unui cadru de poveste ca o pictura care te lasa cu gura cascata

3. Aducerea elementelor grafice si crearea de emotie cinematografica

4. Posing-ul (adica pozitia, expresia si transmisia de emotie)

5. Aparatura din dotare care nu trebuie sa fie foarte sofisticata.

Ca sa punem putin lucrurile la punct am sa va descriu o fotografie.

Aceasta fotografie este facuta fara a fi modificata deloc. Este direct din aparat.

Nu se modifica locatia, nu se deformeaza realitatea sau oameni, totul ramine ca în fotografia originala, dar ne „jucam” mult cu luminile. Ca orice artist pot sa ma joc acum pe pânza digitala numita fotografie cu renumitul program de editare si care este pe buzele tuturor românilor, Adobe Photoshop. Nu folosesc programul de editare pentru a deforma realitatea, ci pentru a creste calitatea lucrarii mele, iar cei care au lucrat cu mine o stiu cel mai bine. Elementele suplimentare aduse în cadru sunt lumina si umbra si pe alocuri materiale textile. Acestea sunt singurele elemente modificate în fotografia mea finala.

Când spun „viziunea mai departe de fotografia clasica”, da este o fraza grea si este des întâlnita astazi la multi dintre fotografii din România. Daca la ora actuala putem îmbunataii fotografia prin prelucrare de ce sa nu facem acest lucru, dar sa nu abuzam de asta.

Viziunea este atunci când fotografia finala din aparat si cadrul creat este îmbunatatit prin elemente grafice cu gust, ca sa arate mult mai bine, sa creeze emotie si poveste. Dar aceste lucruri le-am gândit in momentul în care am creeat fotografia.

Un alt exemplu mai jos.

Ca sa poti crea o poveste, iar în domeniul în care activez eu ca fotograf de nunta, este foarte complicat sa faci asta cu doua persoane care nu sunt actori, dar cu putina perseverenta reusesti si nu uita nu este nimic fals. Oamenii se inhiba în fata camerei foto si estompeaza tot ce au mai frumos de la Dumnezeu, taie acel lucru de care tu ca fotograf ai nevoie, taie sentimental, îl acopera, se rusineaza si nu mai sunt ei. Când ajungi sa ii convingi sa treaca peste asta de atunci poti sa începi sedinta foto. Iar elementele grafice folosite în programul de editare, putine nu multe te vor ajuta sa faci un cadru de poveste. Sa nu uitam ca si pictori aveau un model în fata, iar tot ce pune-au pe lânga el era pura imaginatie. Asa este si fotografia, o pictura digitala.

Sunt multe de spus în acest domeniu, foarte multe si nu am sa detaliez chiar daca el este cel care face diferenta intre fotografi, pentru ca fotografia anilor 2017 nu este numai apartura este si imaginatie. Numai ca un singur lucru trebuie stiut nu face un fals dintr-o fotografie frumoasa. Adu elemente grafice care dau frumusete si starnesc emotie, gândeste mai mult decât ce ai facut în acel loc unde ai fost. Vezi mai mult decât prin aparat si adu în programul de editare ce nu poti creea cu aparatul foto.

Ehehe, o problema mare este cum ne asezam în cadre, cum facem ca aceste cadre pe care le înregistram sa transmita emotii sa fie acel ceva care ne zbârleste pielea pe noi si ne fac sa ne aducem cu placere aminte de acel moment in care s-a creeat fotografia. Nu este greu, dar nici usor. Cum am spus si mai sus dupa ce comunici exact ce trebuie sa comunici cu subiectii sentimentele dau navala, iar tu nu trebuie decât sa le surprinzi.

România este invadata de pozitii cap în cap, plimbati-va putin, sa vedem un sarut, etc. Daca va uitati fotografiile sunt asemanatoare pentru ca s-a ajuns la o saturare din punct de vedere tehnic si atunci cu ce se poate veni nou? Ca fotograf de nunta imi place sa fiu mereu inventiv si sa ma adeptez dupa oameni.

Ideile cu care ne prezentam în teren schimba tot, unele mai hazlii altele mai romantice. Te întrebi cum creezi un cadru romantic cum faci o separare a subiectilor cum faci din fotografia ta ceva la care toata lumea sa ramana cu gura cascata si tot odata sa ii copleseasca emotia. Asta este ceva greu si aici experienta de ani de zile îsi spune cuvântul!

Psihologia umana joaca un mare rol în arta fotografica. Am sa revin cu alt articol despre asta.

Aparatura din dotare este una nici prea prea nici foarte foarte. Eu folosesc un Canon 5D Mark 3 cu obiective L, nu multe, un 35, 70-200, 17-40, un macro si cam atât. În rest idei, lumina, prelucrare si asistenta. Recunosc ca fara echipa pe care am creat-o nu ajungeam nicaieri. Iar ideile puse în comu, munca în echipa m-au adus aici si înca ceva training-uri adevarate cu fotografi adevarati m-au învatat sa evoluez. Cam atit pentru astazi! Astept propuneri pentru alte subiecte pe care vreti sa le detaliem.