Cum a schimbat tehnologia digitala fotografia

Fotografia a facut parte din viata noastra dintotdeauna. Ne-a ajutat sa imortalizam amintiri pretioase, momente unice, atat bune cat si rele. De-a lungul anilor, echipamentul fotografic si tehnica au evoluat constant, ajungand chiar la rang de arta. ...

Fotografia fotografia digitala

Fotografia a facut parte din viata noastra dintotdeauna. Ne-a ajutat sa imortalizam amintiri pretioase, momente unice, atat bune cat si rele. De-a lungul anilor, echipamentul fotografic si tehnica au evoluat constant, ajungand chiar la rang de arta. Tehnologia continua sa evolueze, schimband constant modul in care fotografii isi fac meseria. Intra in rol aici tehnologia digitala. In trecut, filmul fotografic era ingredientul principal pentru fotografie. Cu ajutorul dezvoltarii tehnologiei insa, s-a trecut la urmatorul nivel: fotografia digitala. Cu ajutorul acestei tehnologii, poti acum tipari, stoca, afisa si modifica foarte usor fotografiile. Fotografia digitala a schimbat in multe moduri arta fotografica, in continuare enumeram cateva dintre ele.
  • Multumita tehnologiei digitale, nu mai trebuie sa cumperi film pentru aparat in momentul de fata. Poti chiar vizualiza fotografia facuta si daca nu iti place, o poti sterge si poti incerca din nou. Economisesti astfel bani, pentru ca nu mai irosesti o pozitie de pe negativ inutil.
  • Capacitatea de stocare in cazul fotografiei digitale este enorma. Poti foarte usor stoca fotografiile, poti pastra amintirile placute oricat timp doresti. Fotografia traditionala, pe de alta parte, punea problema tiparirii fotografiilor, iar depozitarea lor ulterioara ducea la invechirea lor.
  • Tehnologia digitala are un avantaj net fata de fotografia clasica: poti vizualiza, edita si modifica imaginile chiar imediat dupa ce le-ai capturat. In cazul fotografiei traditionale, pana la editari si modificari ale instantaneelor capturate se trece printr-o serie de procese, fiecare dintre ele consumand timp si bani.
  • Cu ajutorul tehnologiei digitale, poti adauga informatii suplimentare pentru fiecare fotografie (data la care a fost facuta de exemplu), chiar din setarile camerei foto, fara sa mai trebuiasca sa scrii pe spatele fiecarei fotografii momentul si data - cum se intampla in cazul fotografiei clasice.
  • Setari in ceea ce priveste claritatea imaginii, efecte speciale, ISO, luminozitate - toate sunt mult mai usor de ajustat pe o camera foto digitala fata de o camera foto traditionala, cu film.
  • Se economiseste timp - fotografia digitala permite o returnare mult mai rapida a investitiei, imaginile pot fi aratate mult mai rapid clientului, fata de fotografia clasica ce necesita mai mult timp pana sa poata fi aratate rezultatele.
  • Dimensiunile aparatelor de fotografiat s-au redus considerabil. Pe langa faptul ca sunt mult mai mici si mai usoare, camerele foto digitale au si facilitati extinse fata de camerele foto clasice, cu film.
  • Imprimantele foto si computerele le poti gasi foarte usor, poti imprima rapid instantaneele alese. S-au eliminat astfel cu ajutorul fotografiei digitale costuri cu echipamente de procesare - camera obscura este in momentul de fata ceva de domeniul trecutului.
Acestea ar fi doar cateva dintre modificarile aduse de tehnologia digitala in arta fotografica. Principalele avantaje raman costurile reduse si rapiditatea cu care sunt facute fotografiile. Va puteti imagina acum un fotograf de nunta care sa stea in continuu sa schimbe filmul in aparat? Nu prea. In plus, dintr-un film fotografic de 36 pozitii, spre exemplu, se poate ajunge ca mai bine de jumatate sa fie nereusite si se cheltuie astfel inutil. Mult mai usor, cu ajutorul tehnologiei digitale, poti sterge acele fotografii "miscate" sau neincadrate corespunzator. Modificarile si editarea sunt mult mai usor de facut, iar timpul in care pot fi vizualizate fotografiile este notabil redus.
Scrie un comentariu