You are currently viewing Hotie la targul de nunti!

Hotie la targul de nunti!

Hotie la targ nunti 2017!

Fotografia este o arta, iar fotograful este un artist! Asa cel putin ar trebui sa fie, numai ca in anul 2017 constatam cu stupoare ca lucrurile nu stau tocmai asa. Iata de ca va spun acest lucru si am toate argumentele. Sambata, 11 noiembrie 2017, am fost la targ nunti organizat cu mare fast la Palatul Parlamentului, o organizare de invidiat, intrarea ca in aeroport, pana aici totul ok, dar a urmat pasul doi, completarea datelor personale si sa asteptam pana cand va fi emisa bratara, putin cam ca la puscarie, dar trecem si peste asta, sa spunem ca pentru expozanti este un mare plus, colecteaza datele mai usor cu telefonul mobil scanand bratarile.

Am intrat, aici intalnim multe locatii noi aparute pentru desfasurarea evenimentelor care mai de care mai frumoase, aranjamente florale, bijuterii, trupe de muzica, vestimentatie de nunta si nu in ultim rand si nu lasati intamplator la final echipe foto-video sau fotografi. Mergand din stand in stand, am tot adunat ofertele si am discutat cu lumea din domeniu foto-video si mare groaza mi-a fost de ce-am vazut si la ce s-a ajuns in aceasta piata. Fotografia si videografia trebuiau sa fie partea artistica care iti dadea puterea sa te revezi peste ani si ani si sa te bucuri de ceea ce vezi, amintiri deosebite primesti de la participantii unui targ nunti.

Dar iata cum se procedeaza in anul 2017 si cum facem sa fim „ieftini si buni” ironic vorbind. „Ieftin si bun” nu pot sta in acelasi context si sunt convins ca ati vazut si voi diferenta intre o masina care costa 80.000 euro si una de 8000 euro sau intre un hotel de 2 stele si unul de 5 stele. Nu exista ieftin si bun! Si asta e normal. Trebuie sa platim pentru „bun” si sa sanctionam „ieftin” si prost. Exista piata pentru toate categoriile. La fel este si in fotografie si videografie, Nu am sa dau nume si/sau site-uri, dar am sa fac publice bucati din ofertele lor reale de la targ nunti.

Haideti sa aruncam o privire prin cateva din ele. Ca sa nu devina obositor le voi selecta pe cele mai neadevarate dintre ele ca sa intelegeti cum se deformeaza realitatea in domeniu si am sa va spun cum functioneaza mecanismul de pacaleala al clientului in domeniul acesta.

Sa incepem sa citim din aceasta oferta gasit la targ nunti. Ce vedem aici:

Pachet Standard 900 Euro, presupune filmarea integrala a nuntii, dar materialul final este doar un clip best moment de 5 min, prezent in toate pachetele. Pachetul Basic ofera un montaj (rezumatul nuntii) de 60 minute la 1300 euro, si doar Pachetul Premium, la un pret de 1600 euro include un montaj- filmul nuntii de 90 minute. Am intrebat echipa daca se predau la Pachetul Standard doar 5 minute pentru ca asa reiese din oferta, intrucat se filmeaza nelimitat. Un raspuns clar si care sa ma lamureasca nu am primit de la targ nunti.

Doar pachetul standard la 900 euro poate fi si 4K (5 minute), celelate, nu, si la acelasi pret. Oare cum e posibil asa ceva? Asta e cel mai ciudat. Am intrebat si despre asta. Cum se face ca nu apar costuri? Cand o nunta Full HD are decat 50GB 3-4h maxim iar o nunta 4K peste 150GB la 2.30h, oare nu este nici o diferenta nici macar la media de stocare. Un stick USB de 64GB este 100lei un stick USB de 256Gb de viteza mare peste 400 lei. In concluzie, este o confirmare in plus a celor 5 minute de material final.

Acum cum vi se pare la targ nunti? Nu vreau sa intru in alte amanunte dar numai de aici trebui sa intelegeti ca pacaleala este mare. Nimeni nu suporta costuri cadou. Nimeni nu vine cu bani de acasa. Totul se reflecta in calitate. Cine sufera? CLIENTUL

Legat tot de aceasta oferta, numar nelimitat de fotografii, dar oare se editeaza macar basic vreuna, din oferta nu pare, cred ca sunt livrate clientului imaginile asa cum au fost descarcate din aparat. O alta remarca ar fi ca albumele oferite cadou nu au specificate numarul filelor sau paginilor oferite, tipul hartiei, a copertilor, etc.

O alta oferta fara precizarea tipul de abum inclus in oferta, numarului de pagini, marimii, calitatea hartiei sau copertii se poate observa mai jos la Pachetul Standard. La Pachetul Mediu se precizeaza doar dimensiunea albumului (deschis, dar nici asta nu se precizeaza)

In majoritatea ofertelor afisate la targ nunti, albumele sunt prezentate in format deschis sa para mari si cu un numar mic de deschideri sau colaje in realitate, dar cu prezentarea numarului de pagini, care este dublu numarului de deschideri (exemplu: 5 colaje insemna 10 pagini, 10 colaje inseamna 20 pagini, 20 colaje inseamna 40 pagini).

Grosimea foi de printare, numarul colajelor, precum si calitatea copertei influenteaza considerabil pretul albumului foto. Iata cum dintr-o data preturile unui album de nunta pot scadea semnificativ.

O oferta care confirma cele afirmate mai sus:

album inchis album deschis numar pagini numar colaje/ deschideri pret (RON)
10*20 15*40 10 5 150
10*20 20*40 10 5 200
20*30 20*60 15 7.5 350
30*30 30*60 20 10 500
30*40 30*80 20 10 650

Sa ne uitam la cel mai scump 30×80 – 20 pag, 650 lei, pai da, mai oameni buni ca un album 30×40 cu 20 colaje (40 pagini) pe care voi il vedeti inchis costa 250 euro. Nu sunt cu nimic mai ieftini acesti smecheri in domeniu, va dau o mare teapa pe neatentia voastra.

Tot in aceasta oferta de la targ nunti am observat altceva si mai tare la pachetul foto „un obiectiv profesional”. Cum asa? Un obiectiv are un fotograf profesionist in adevaratul sens al cuvantului in geanta sa pentru a participa la o nunta? Ma indoiesc profund.

Mare atentie la elementele de stabilizare necesare si importante unei filmari calitative, care din observatiile mele lipsesc cu desavarsire la pachetele „ieftine”. Aceste elemente permit reducerea efectele miscarii camerei in timpul filmarii. Sunt de mai multe tipuri si implicit rezultatele ce pot fi obtinute cu ajutorul lor. Elemente de stabilizare: steadicam, gimball.

Alte aspecte discutabile care ar trebui sa va dea mult de gandit la targul de nunti:

Pot sa va spun ca cea mai tare dintre toate ramine partea de videografie si de ce spun asta, intreb unul dintre prestatori cat costa partea foto, dupa ce am aruncat o privire peste ceea ce face si imi spune un pret in limite rezonabile, am zis ok. Dar pe partea video imi poti spune, ce oferiti, intreb eu. „Da, oferim un pachet cu un cost de 200 euro” a fost raspunsul lui. La care, sincer mi-a picat fata jos pe podea fara sa se mai dezlipesca, intr-o revenire am intrebat si cu ce aparatura se filmeaza. Citez „5D mark III si obiective L”. Am plecat uluit.

Hello! 5d Mark III este un aparat de 3400 euro, in cati ani iti scoti investitia daca filmezi la 200 euro? Costul editarii unui material video (nunta) este de aproximativ 100 euro, predai materiale de pe suport stick de 30 euro, mai ai si obiective Luxury, un obiectiv de acest tip atrag atentia este minim 4000 lei.

Pe parte de fotografie, am avut marea onoare sa ne intalnim cu un fotograf nunta tare dibaci, care pentru albumul de prezentare targ a angajat modele si a facut fotografii cu ei, a printat si s-a prezentat cu ele. Frumos, dar nu este ok asa. Nu este fair play fata de clienti. Clientii rar sunt modele. Dar il iertam ca acesta este raul cel mai mic.

La unele standuri din targ nunti am observat albume foto la care calitatea fotografiilor este indoielnica (fara balans de alb, fotografii arse, mirese taiate de indoitura paginii pe mijloc si cate si mai cate). Am intrebat un fotograf cum se poate prezenta cu o fotografie full spread cu o deviatie totala de balanta de alb, mi-a raspuns ca asa si-a dorit clientul, de parca clientul avea etalon de calitate albastru si i-a spus ca vrea fotografia albastra.

Exista firme care ofera sedinta foto de dupa nunta in vacanta (luna de miere), vacanta vanduta de ei. Va trimite un fotograf sa faca fotografii trash the dress cu 10 cupluri odata sau va ofera cadouri peste cadouri. Nu stiu cum se simt toate aceste cupluri sa faca sedinta foto cu alti necunoscuti alaturi in aceleasi locatii si in aceeasi pozitii, fara a le fi dedicata sedinta foto?

Trebuie sa constientizati: costul fiecarui cadou (album) pe care il primiti se scade din alta parte, in dezavantajul clientului. Una este sa primiti cadouri in diferite servicii si alta este in albume, magneti, marturii, invitatii, vacante, care genereaza costuri.

Deci mare atentie la ce cumparati de la targul de nunti. Chiar sunt curios dupa toate acestea, sa vad materiale finale ale acestor prestatori de la targul de nunti.

Ganditi limpede si analizati cu atentie toate detaliile tututor ofertelor, precum si vizualizati portofoliile lor si ce oameni de calitate pot avea in spate prestatorii pentru ca asta conteaza enorm (exista miri ce s-au trezit cu operatori video sau foto in stare de ebrietate la nunta lor).

Poate exista ieftin si pentru ca se renunta la calitate in general sau la calitatea si dimensiunea materialului final ce ajunge la client in special (numar de fotografii editate sau nu, albume foto, montaj materiale filmate).

Poate exista ieftin si pentru ca poate nu suporta cheltuieli legate de licente soft, aparatura de birou (calculatoare, medii de stocare, etc), contabilitate, intretinere site si optimizare SEO, energie electrica si combustibil, etc.

Nu va bucurati ca este ieftin pentru ca acestea sunt amintirile dumneavostara. Stim ca la targul de nunti gasim chilipiruri dar sa nu facem din amintirile gasite la targ nunti niste amintiri banale.

Va exista intotdeauna ” ieftin si de foarte proasta calitate” si va exista „mai scump si de foarte buna calitate”. Nu exista cale de mijloc.