You are currently viewing Este bine sa folosesti un filigran in fotografii?

Este bine sa folosesti un filigran in fotografii?

Ar trebui sa-ti filigranezi fotografiile?

Cand ai nevoie de filigran pe o imagine, Google ne sta mereu la dispozitie, insa, adesea, persoanele care au drepturile de autor asupra acesteia nu-si primesc recompensa normala si dorita. Fotografii prind frumusetea si esenta unui moment printr-un singur click. Poate este soarele care straluceste printr-o panza de paianjen sau bucuria care se vede pe fata unui copil fericit. Artistii/fotografii sunt mandri sa-si arate operele pentru a atrage noi cumparatori interesati. Cu ajutorul siturilor pe care poti distribui fotografii este usor sa-ti etalezi munca unui public larg. Daca este usor sa-ti incarci pozele pe un sit, nu ar trebui sa fie surprinzator daca munca ta apare si pe alte situri sau ca milioane de utilizatori au salvat-o ca fotografie de fundal pentru laptop, fara sa-ti ofere creditul binemeritat.

Multi artisti prefera sa-si semneze operele ca dovada ale originalitatii lor, in timp ce altii considera ca aceasta practica ar indeperta utilizatorii, facandu-i sa nu mai dea click pe ea. In acest articol incercam sa ne dam seama de raspuns.

Ce este un filigran digital?

Un filigran este un model sau o imagine ascuns(a) in spatele unei imagini, avand ca scop idenitificarea proprietarului fotografiei. Acest lucru ajuta la rezolvarea disputelor legale referitor la proprietarul anumitor opere. Din moment ce internetul permite o expunere foarte mare ale acestora, este considerat acceptabil sa-ti filigranezi lucrarile.

Termenul de „filigran digital” a fost folosit pentru prima data in 1992 de catre Andrew Tirkel si Charles Osborne. Exista doua tipuri de filigran digital – cele vizibile pe fiecare fotografie si cele invizibile care sunt detectate utilizand o metoda speciala. Filigranul digital ajuta la protectia drepturilor de autor, insa fotografii amatori au tendinta sa exagereze – in loc sa plaseze semnul ori simbolul, subtil, intr-un colt, il amplaseaza peste toata imaginea. Cel mai potrivit lucru este sa-ti semnezi numele alaturi de simbolul de copyright, fiind chiar mai bine daca-ti adaugi numele in metadata fotografiei pentru a-ti stabili sigur dreptul de proprietate asupra imaginii.

Conditiile unui filigran:

  • acesta ar trebuie sa fie greu de eliminat si sa se potriveasca cu restul imaginii;
  • ar trebui sa fie destul de intens incat sa supravietuiasca software-ului de modificari imagini;
  • ar trebui sa fie destul de lizibil pentru a te ajuta in cazul unei dispute asupra drepturilor de autor;
  • ar trebui sa fie destul de mic si de subtil incat sa ofere informatiile necesare despre fotograf.

Importanta:

  • imaginile care folosesc filigranul cu simbolul pentru drepturi de autor (©) ajuta protejarea autorului fotografiei impotriva incalcarii drepturilor de autor;
  • utilizarea unui filigran ajuta la crearea unui nume de brand, lucru vital pentru marketing;
  • filigranul te ajuta sa fii identificat pe siturile de impartasit fotografii;
  • daca imaginea este folosita altundeva fara persmiunea ta, poti sa descoperi cazurile;
Argumente impotriva:
  • un filigran poate sa distraga atentia si sa descurajeze lumea sa o foloseasca, limitandu-ti expunerea pe situri;
  • daca se afla intr-un colt micut, unii oameni nici nu se vor sinchisi si o vor descarca oricum sau doar vor decupa zona respectiva;
  • poate sa trimita mesajul gresit utilizatorului comun, facandu-l sa creada ca numele fotografului este mai important decat subiectul.